miercuri, 29 iunie 2011

Mamaliguta cu smantana, cascaval si carnat de casa...



Este o reteta traditionala de la mine din familie, din ardeal.
Mamaliguta de la Turda!:)

1. Se pune la fiert 1 litru de apa, cu o lingura de sare si 3 linguri de ulei.
Cand apa fierbe, se adauga 500 de grame de faina de malai sau puteti pune si dupa ochi. Se lasa 5 minute sa fiarba, dupa care cu un tel se amesteca constant, pana se omogenizeaza. Preferabil, mamaliguta sa fie mai prinsa(mai tare, mai omogena).
2. Intr-o alta cratita, se pun la fiert 6 bucati de carnat de casa(8-10cm lungine).
3. Se incinge ulei intr-o tigaie. Puteti opta pentru ulei de palmier, care este mult mai sanatos si mai gustos. , Dupa ce carnatul este fiert si scurs, se prajeste aproximativ 5 minute.
4. Puteti sa pregatiti direct pentru masa, direct pe farfurie sau intr-un vas de yena.
a)Pentru vas de yena: se pune un strat de mamaliguta, apoi cascavalul ras pe razatoarea mare. De asemenea, mai puteti praji si bucatele mici de slaninuta, pe care sa le puneti peste cascaval. Puteti pune cate straturi va ajunge, dar deasupra sa fie cascaval intotdeauna. Smantana se pune la servire.
Pentru un gust mai bun, puteti pune la final, mamaliguta gata pregatita la cuptor, aproximativ 5-10 minute.
b) Pentru servit pe loc: Puneti mamaliguta, dupa care razaliti cascavalul pe razatoarea mare, apoi adaugati si 2 linguri de smantana si putin busuioc uscat.
Carnatul se aseaza frumos, pe marginea farfuriei.

Pofta buna!!!