joi, 9 aprilie 2015

Placinta cu mere...


Placinta cu mere este probabil cea mai gustoasa si rapida "prajitura" la noi in casa.
Sa nu uitam de cheesecake cu capsuni, fructe de padure, lamaie.....hmmm
Dar sa trecem la lucruri mai serioase.....








Pentru blat aveti nevoie de urmatoarele cantitati, dar mai puteti sa le "rotunjiti" dupa ochi:
-500 g faina
-200 g unt (margarina)
-1 lingurita sare
-3 lingurite zahar
-150 ml lapte


Umplutura:
-6 mere
-150 g zahar
-1 lingurita zeama de lamaie
-1 lingurita scortisoara


-dulceata de trandafiri
-1 ou-pe care il vom folosi pentru a unge placinta inainte de coacere;
-zahar pudra cu aroma de vanilie
!!! Pana se pregateste aluatul, cuptorul se poate incalzi la 220 grade.

Merele se curata si se dau pe razatoare. Se scurg de zeama si se adauga zaharul, scortisoara rasa, zaharul vanilat si lingurita de lamaie. 

Intr-un castron se pune faina, zaharul si se adauga untul taiat bucatele. Se framanta bine, pana obtineti un aluat sfaramicios. Se adauga 1 lingurita sare si treptat laptele. Se framanta bine pana se omogenizeaza compozitia si apoi se lasa 30 minute la frigider.
Pentru o pastrare eficienta, invelitit aluatul in staniol. 

Aluatul scos din frigider, se intinde cu sucitorul si se imparte in 2 parti nu neaparat egale. 

Prima parte  se aseaza intr-o tava rotunda tapetata, peste el asezand merele rase. 
A doua parte se imparte tot in 2 parti: una se aseaza peste compozitie si a doua se taie fasii de aproximativ 1 cm latime si se impleteste peste toata placinta.




Cu oul batut vom unge placinta inainte de coacere si se poate adauga dulceata de tradafiri/sirop sau orice alt tip de dulceata aveti prin casa. Se inteapa blatul superior cu o furculita. 

 Timp de coacere: 45-50 de minute/ 180-200 grade pana observati ca se rumeneste.
 In final, se presara zahar pudra cu aroma de vanilie. 




Dupa casa, dupa pofta...se serveste calda, dar este la fel de buna si la temperatura camerei.